Welke regelgeving kan ik checken?

Álle verplichtingen voor als je gaat bouwen, slopen, kappen, graven of lozen. Klik op de iconen en bekijk de belangrijkste verplichtingen per wetgeving.

Leendert de Bruin, Hoofd vergunningen Heijmans
"De Vergunningchecker Pro koppelt betrouwbaarheid aan gebruiksvriendelijkheid."

Veelgestelde vragen

 • Is de Vergunningchecker Pro echt compleet?

  Alle, echt álle verplichtingen zitten erin die je kunt tegenkomen bij ruimtelijke projecten in de uitvoeringsfase. Daarvoor hebben we alle gemeentelijke verordeningen, zoals APV's, alle keuren van waterschappen en alle provinciale verordeningen zorgvuldig doorgenomen op verplichtingen die je tegen kunt komen bij een bouwproject. Dit leidt tot meer dan 4.500 verplichtingen en meer dan 20.000 vragen voor 27 checkbare activiteiten. Ook alle geldende bestemmingsplannen en -regels per locatie zitten erin. Bekijk ook de informatie bovenaan deze pagina. Door te klikken op de iconen, krijg je alle regelgeving en voortvloeiende verplichtingen te zien.

 • Is de Vergunningchecker Pro voorbereid op de komst van de Omgevingswet?

  Het ministerie van I&M vindt deze online tool een goed voorbeeld van initiatieven die in lijn zijn met de nieuwe Omgevingswet. Dit mede omdat de Vergunningchecker Pro net als de Omgevingswet integraal kijkt naar de regels en voorop loopt door gebruik te maken van geo-informatie.

 • Is er een helpdesk als ik inhoudelijke vragen of opmerkingen heb?

  Onze juristen zitten tijdens kantooruren klaar en helpen je graag via de online chat. We horen graag als iets niet helemaal duidelijk is of als je nog suggesties ter verbetering hebt.

 • Hoe nauwkeurig kan ik een locatie intekenen?

  Dit kan heel nauwkeurig op de topografische kaart van het Kadaster, die je goed kunt uitzoomen. De Vergunningchecker Pro maakt wel gebruik van buffers. Als je bijvoorbeeld gaat werken bij een weg, hoef je bij het intekenen de weg niet exact te raken; we houden hierbij een marge van 10 meter aan.

 • Welke geo-data en kaarten zitten in de tool? En hoe werkt dat?

  We maken gebruik van online services van de overheid zelf. Dus elke keer dat je een locatievraag ziet, is deze vraag enkele seconden daarvoor gecheckt op de kaartlaag of in de geo-data die de overheid aanbieden. Daarvoor maakt de Vergunningchecker Pro gebruik van open data van overheden als het Kadaster, Rijkswaterstaat, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en Prorail. Daarnaast gebruikt de tool data van aangesloten waterschappen, provincies en gemeenten. Deze lijst zal in de loop van de tijd alleen maar groter worden met het beschikbaar komen van aanvullende open data.

 • Wat is het verschil met de Vergunningcheck van het Omgevingsloket (OLO)?

  Het Omgevingsloket is ooit begonnen met een integrale check en aanvraag van vergunningen. Geodan is met de Vergunningchecker Pro een aantal stappen verder.

  • In de Vergunningchecker Pro zit alles wat je als professional tegen kunt komen (85 verplichtingen per locatie). De check in het Omgevingsloket is voor particulieren (37 verplichtingen per locatie).
  • Je doorloopt de Vergunningchecker Pro veel sneller door de gebruikte locatie-intelligentie. Daardoor krijg je alleen relevante vragen. Dit gemak biedt de check van het Omgevingsloket niet.
  • In de Vergunningchecker Pro is alle regelgeving uitgewerkt tot op APV- niveau. Ook de bestemmingsplannen en -regels per locatie zitten erin. Deze is dus compleet, dit in tegenstelling tot de check van het Omgevingsloket.
 • Hoe weet ik dat de kwaliteit in orde is?

  De juridische informatie in Vergunningchecker Pro is altijd actueel. Door slimme systemen en ons team van juristen zitten we bovenop de actualiteit. Elke vraag of suggestie wordt ook altijd in het team besproken om te kijken hoe de dienstverlening nog beter kan.

 • Kan ik in de Vergunningchecker meerdere activiteiten per project checken?

  De vergunningchecker is onbeperkt te gebruiken. Je kunt zoveel activiteiten checken als je wilt.

 • Wat is het voordeel van locatie-intelligentie in een juridische tool?

  De Vergunningchecker Pro gebruikt geo-data en kaarten om te bepalen welke regelgeving op de locatie van een initiatief relevant is. Door combinatie van verschillende lagen geeft de check antwoord op welke overheidslaag er verantwoordelijk is voor de regelgeving: gemeente, waterschap en/of provincie. Ook geven de geo-data extra informatie.
  Door het intekenen van een activiteit op een kaart prik je als het ware door alle kaartlagen heen die erin zitten. Zo weet het systeem al op voorhand dat bijvoorbeeld het geplande sloopwerk een rijksmonument betreft. Of dat je een activiteit gaat uitvoeren in een Natura2000-gebied of binnen 20 meter van een spoorlijn. Dat bespaart je een hoop vragen. Zo ben je snel door de check heen.

Deze bedrijven gebruiken de Vergunningchecker Pro al

 • Logo stadsingenieurs Utrecht
 • Logo ingenieursbureau Den Haag
 • Logo Amsterdam