Welke regelgeving kan ik checken?

Álle verplichtingen voor als je gaat bouwen, slopen, kappen, graven of lozen. Klik op de iconen en bekijk de belangrijkste verplichtingen per wetgeving.

Leendert de Bruin, Hoofd vergunningen Heijmans
"De Vergunningchecker Pro koppelt betrouwbaarheid aan gebruiksvriendelijkheid."

Veelgestelde vragen

 • Is de Vergunningchecker echt compleet?

  Alle, echt álle verplichtingen zitten erin die je kunt tegenkomen bij ruimtelijke projecten in de uitvoeringsfase. Daarvoor hebben we alle gemeentelijke verordeningen, zoals APV's, alle keuren van waterschappen en alle provinciale verordeningen zorgvuldig doorgenomen op verplichtingen die je tegen kunt komen bij een bouwproject. Dit leidt tot meer dan 4.500 verplichtingen en meer dan 20.000 vragen voor 42 checkbare activiteiten. Ook alle geldende bestemmingsplannen en -regels per locatie worden ontsloten. Bekijk ook de informatie bovenaan deze pagina. Door te klikken op de iconen, krijg je alle regelgeving en voortvloeiende verplichtingen te zien.

 • Is de Vergunningchecker voorbereid op de komst van de Omgevingswet?

  Het ministerie van I&M vindt deze online tool een goed voorbeeld van initiatieven die in lijn zijn met de nieuwe Omgevingswet. Dit mede omdat de Vergunningchecker net als de Omgevingswet integraal kijkt naar de regels en voorop loopt door gebruik te maken van geo-informatie.

 • Is er een helpdesk voor juridische vragen?

  Onze juristen hebben wekelijks op de donderdag van 10 tot 12 uur spreekuur via de chat. Dan kun je gratis met al je juridische vragen over het omgevingsrecht en de tool bij hen terecht. Buiten dit spreekuur kun je alvast je vraag per chat stellen, ze reageren dan per e-mail.

 • Hoe nauwkeurig kan ik een locatie intekenen?

  Dit kan heel nauwkeurig op de topografische kaart van het Kadaster, waarop je kunt in- en uitzoomen.
  De Vergunningchecker maakt gebruik van buffers. Als je bijvoorbeeld gaat werken bij een weg, hoef je bij het intekenen de weg niet exact te raken; we houden hierbij bijvoorbeeld een marge van 10 meter aan.

 • Welke geo-data en kaarten zitten in de tool? En hoe werkt dat?

  We maken gebruik van online services van de overheid zelf. Dus elke keer dat je een locatiegerelateerde vraag ziet, is deze vraag enkele seconden daarvoor gecheckt op de kaartlaag of in de geo-data die de overheid aanbiedt. Daarvoor maakt de Vergunningchecker gebruik van open data van overheden als het Kadaster, Rijkswaterstaat, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en Prorail. Daarnaast gebruikt de tool data van aangesloten waterschappen, provincies en gemeenten. Deze lijst zal in de loop van de tijd alleen maar groter worden met het beschikbaar komen van aanvullende open data.

 • Moet ik speciale software hiervoor aanschaffen?

  Nee, de Vergunningchecker werkt net als een website. Je hebt alleen een browser nodig en je kunt aan de slag. De online tool is 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar vanaf je werkplek: op pc en tablet.

 • Voor wie is de Vergunningchecker interessant?

  Elke professional die wil weten of en welke vergunning nodig is, kan deze online tool gebruiken: bij bouw(infra) bedrijven, ingenieursbureaus, architectenbureaus, adviesbureaus, waterschappen, gemeenten en omgevingsdiensten. De vragen zijn zo gemakkelijk mogelijk gemaakt, termen worden uitgelegd met behulp van helpteksten. Diepgaande juridische kennis is niet nodig.

 • Kan ik ook een Vergunningchecker op maat laten maken?

  Jazeker. Met de Vergunningen-engine als basis is er zeer veel mogelijk! Informeer vooral naar de mogelijkheden.

 • Wat is het verschil met de Vergunningcheck van het Omgevingsloket (OLO)?

  Het Omgevingsloket is ooit begonnen met een integrale check en aanvraag van vergunningen. Geodan is met de Vergunningchecker een aantal stappen verder.

  • In de Vergunningchecker zit alles wat je als professional tegen kunt komen (200 verplichtingen per locatie). De check in het Omgevingsloket is voor particulieren (37 verplichtingen per locatie).
  • Je doorloopt de Vergunningchecker veel sneller door de gebruikte locatie-intelligentie. Daardoor krijg je alleen relevante vragen. Dit gemak biedt de check van het Omgevingsloket niet.
  • In de Vergunningchecker is alle regelgeving uitgewerkt tot op APV-niveau. Ook de bestemmingsplannen en -regels per locatie worden ontsloten. Deze is dus compleet, dit in tegenstelling tot de check van het Omgevingsloket.
 • Hoe weet ik dat de kwaliteit in orde is?

  De juridische informatie in Vergunningchecker is altijd actueel. Door slimme systemen en ons team van juristen zitten we bovenop de actualiteit. Elke vraag of suggestie wordt ook altijd in het team besproken om te kijken hoe de dienstverlening nog beter kan.

 • Hoe komen jullie aan de informatie? Er verandert steeds zo veel.

  Ons team van juristen is door slimme online toepassingen altijd op de hoogte van nieuwe regelgeving en voert deze direct door in de tool. Vaak nog voordat deze in werking treedt.
  De overheid stelt continue nieuwe en rijkere bronnen - open data - ter beschikking die we combineren en ontsluiten. Dit doen we blijkbaar zo goed dat verschillende gemeenten, waterschappen en provincies hun informatievoorziening aan de burger door ons laten verzorgen.

 • Wat is het voordeel van geo-informatie in een juridische tool?

  De Vergunningchecker gebruikt geo-data en kaarten om te bepalen welke regelgeving op de locatie van een initiatief relevant is. Door combinatie van verschillende lagen geeft de check antwoord op welke overheidslaag er verantwoordelijk is voor de regelgeving: gemeente, waterschap en/of provincie. Ook geeft de geo-data extra informatie.
  Door het intekenen van een activiteit op een kaart prik je als het ware door alle kaartlagen heen die erin zitten. Zo weet het systeem al op voorhand dat bijvoorbeeld het geplande sloopwerk een rijksmonument betreft. Of dat je een activiteit gaat uitvoeren in een Natura2000-gebied of binnen 20 meter van een spoorlijn. Dat bespaart je een hoop vragen. Zo ben je sneller door de check heen.

 • Werken jullie samen met de overheid?

  Geodan werkt nauw samen met Rijkswaterstaat, de Unie van Waterschappen, VNG, het Kadaster en diverse ministeries om open data te ontsluiten voor allerlei toepassingen.

 • Wat maakt de Vergunningchecker uniek in vergelijking met soortgelijke initiatieven?

  Er zijn geen vergelijkbare initiatieven die de regelgeving van alle overheidslagen ontsluiten en door de toepassing van geo-data zo snel een compleet vergunningen-overzicht verschaffen. De Vergunningchecker is uniek in zijn soort. Het uitwerken en slim ontsluiten van ruim 4.500 vergunningen en tientallen kaartlagen is een complexe opgave.

 • Kan ik Vergunningchecker met mijn hele organisatie gebruiken?

  Ja, je kunt de Vergunningchecker met zoveel collega's gebruiken als je wilt.
  We zien in sommige organisaties ook het gebruik van twee producten gelijktijdig: de Vergunningchecker (basis) voor de niet-specialisten en Vergunningchecker PRO voor de specialisten.

Tevreden klanten

 • Stadsingenieurs Utrecht - Vergunningchecker
 • Ingenieursbureau Den Haag - Vergunningchecker
 • Ingenieursbureau Amsterdam - Vergunningchecker
 • Waternet Vergunningchecker
 • Ingenieursbureau Rotterdam - Vergunningchecker
 • Mourik Vergunningchecker
 • Royal Haskoning DHV Vergunningchecker