Vier redenen tot weigeren van omgevingsvergunning uitrit
13 mei 2017

Vier redenen tot weigeren van omgevingsvergunning uitrit


Wil je een omgevingsvergunning uitrit hebben? Weet dan dat veel gemeenten dezelfde weigeringsgronden gebruiken. De Raad van State heeft in april 2017 aangegeven welke situatie in ieder geval niet tot een weigering van de vergunning kan leiden.

In APV staat vergunningsplicht voor uitritten

De vergunningplicht voor uitritten staat in de Algemene plaatselijke verordening (APV) van de betreffende gemeente. Maar soms staat in de APV dat een melding afdoende is of dat het aanleggen van een uitrit onder bepaalde voorwaarden zelfs vergunningvrij is.

Vier redenen tot weigeren omgevingsvergunning uitrit

Vrijwel altijd staat in de verordening dat er rekening moet worden gehouden met het belang van:

  • de bruikbaarheid van de weg;
  • het veilig en doelmatig gebruik van de weg;
  • de bescherming van het uiterlijk aanzien van de omgeving;
  • de bescherming van groenvoorzieningen in de gemeente.

Natuurlijk niet altijd in dezelfde woorden, maar ze hebben dezelfde strekking. Bij een vergunningplicht neemt de gemeente deze belangen als reden tot weigering op.

Let op bij een melding

Bij de melding is het enigszins bijzonder. Een melding kan de gemeente namelijk niet zo maar weigeren. Maar soms heeft de gemeente in de verordening opgenomen dat ze een uitrit kan verbieden op grond van bovenstaande belangen. Dan weigert ze de melding dus eigenlijk ook. En soms stelt de gemeente de belangen als algemene regels. Dan hoef je niets te doen, zolang de belangen maar niet in het geding komen.

Wat is in ieder geval geen weigeringsgrond?

In de uitspraak van 12 april 2017 van de Raad van State ging het om de vraag of de gemeente de vergunning had moeten weigeren, omdat met het verschijnen van de uitrit het verkeer in de wijk zou toenemen.

Volgens de omwonende die tegen de vergunning was, zou hierdoor het belang van ‘het veilig gebruik van de weg’ in het geding komen. Maar de Raad van State dacht hier anders over, onder meer omdat je de uitrit niet met hoge snelheid kan in- en uitrijden. Een toename van verkeer hoeft in dit geval geen gevolgen te hebben voor het veilig gebruik van de weg. Het is dan ook geen weigeringsgrond.

Geodan Vergunningchecker Pro

Wil je weten of je voor een uitrit een vergunning nodig hebt, een melding moet doen of helemaal niks? Vul dan de vragen in op de Geodan Vergunningchecker Pro en kijk wat voor jouw activiteit op jouw locatie van toepassing is.