Wat zijn de belangen die meespelen bij het vergunnen van een uitrit?
17 december 2018

Wat zijn de belangen die meespelen bij het vergunnen van een uitrit?


In Bloemendaal wordt een appartementencomplex met daaronder een parkeergarage gebouwd. Omwonenden zijn het niet eens met de verleende vergunning van de gemeente omdat zij denken dat de uitrit van de parkeergarage zal leiden tot onveilige verkeerssituaties. Volgens de omwonenden past de gemeente de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Bloemendaal niet juist toe. De rechter heeft op 28 november uitspraak gedaan over deze vergunde uitrit.

Wanneer mag je de vergunning voor een uitrit weigeren?

In artikel 2:10 van de APV staan de belangen die moeten worden afgewogen bij het verlenen van de vergunning. De gemeente moet op de volgende aspecten letten:

  • blijft de weg goed te gebruiken als de uitrit er komt,
  • kan je de weg nog veilig en doelmatig gebruiken,
  • blijft de omgeving er goed uitzien,
  • blijft er genoeg groen bestaan, en
  • is de uitrit in strijd met het bestemmingsplan.

Al deze aspecten zijn belangrijk, maar waar het de omwonenden vooral om ging was de veiligheid van het verkeer. Omwonenden zijn bang dat er door de uitrit ongelukken gaan gebeuren. Automobilisten die de uitrit verlaten kunnen het verkeer en voetgangers niet goed zien.

Wat zegt de gemeente?

De gemeente weet dat zowel in de oude als in de nieuwe situatie de verkeersveiligheid een aandachtspunt is. Ze weet ook dat er hoe dan ook maatregelen moeten worden genomen in het bouwtraject om die verkeersveiligheid te garanderen. Er is een verkeersdeskundige gevraagd om in te gaan op de situatie en die stelt dat de oude situatie mogelijk nog onveiliger is. In de nieuwe situatie wordt de parkeergarage maar gebruikt door 6 auto’s, de hellingbaan gaat omhoog waardoor auto’s niet de weg op kunnen rollen en de uitrit zal gebruikt worden door bewoners van het appartementencomplex die de situatie goed kennen. Ook is de weg waar de uitrit op uitkomt een brede weg waardoor er in een noodsituatie een uitwijkmarge is.

Conclusie

De rechter gaat met de gemeente mee en bevestigt dat de weigeringsgrond “veilig en doelmatig gebruik van de weg” in dit geval niet opgaat.

Doe de check!

Wil je weten aan welke wettelijke regels jij moet voldoen voor het uitvoeren van jouw project? Doe dan de check!

 

Wil je geen Vergunningen Update missen? Abonneer je dan gratis via deze website (links onderin).