Vraag op tijd je kapvergunning aan!
21 november 2016

Vraag op tijd je kapvergunning aan!


Heb je komend voorjaar een bouwproject waarvoor eerst een boom moet wijken? Vraag dan uiterlijk 5 december een kapvergunning aan. Anders kan je project maar zo tot half juli stil liggen.

Termijnen bij een omgevingsvergunning kappen

Je kent het wel. Je hebt een bouwproject en daarvoor moet je van alles melden en aanvragen. Zo zijn er bomen precies op de plek van jouw project die nog moeten worden gekapt voordat je daadwerkelijk kunt beginnen. Je vraagt een kapvergunning aan en wacht geduldig de 8 weken af die de gemeente krijgt om een beslissing te nemen. Ha, de vergunning valt in de bus! Je kunt gaan kappen! O nee toch niet. Je mag de bomen pas kappen als de bezwaartermijn is verlopen, deze duurt weer 6 weken. Na 14 weken (tenminste als er niemand bezwaar maakt) sta je eindelijk klaar met je bijl om de bomen te kappen en ruimte te maken voor je zo goed geplande bouwproject.

Broedseizoen van invloed

Maar dan hoor je een vogeltje fluiten. Er zit een nest in de boom! Zonder dat je het in de gaten had is het broedseizoen begonnen, terwijl jij geduldig op je vergunning aan het wachten was. In veel kapvergunningen staat dat kappen niet is toegestaan in het broedseizoen – dat loopt van 15 maart tot 15 juli. De planning van je bouwproject kun je nu gaan omgooien, want dit duurt nog wel even.

Moraal van dit verhaal

Wil je volgend jaar gaan kappen? Vraag dan uiterlijk 5 december je kapvergunning aan, en zorg dat de aanvraag in één keer compleet en ontvankelijk is. Anders loop je alsnog kans op vertraging. Wil je zeker zijn dat je niets over het hoofd ziet, gebruik dan de Vergunningchecker Pro.