Verwarring rond milieuzones
15 december 2016

Verwarring rond milieuzones


In Nederland zijn er tot nu toe 13 gemeenten die een milieuzone hebben ingesteld. Dit betekent dat je voor een vrachtauto een ontheffing nodig hebt om in de zone te mogen komen. Er zijn ook gemeenten die de zone hebben uitgebreid voor bestelauto’s en zelfs personenauto’s. Het is wel fijn als je precies weet waar die milieuzones zijn en wat de regels precies zijn in deze zone voor je aan de slag gaat.

Milieuzone voor vrachtverkeer en bijzondere voertuigen

De milieuzones zijn altijd op vrachtverkeer van toepassing. Eenvoudig gezegd heb je als vrachtwagenrijder altijd een ontheffing nodig als je de zone in wilt. Deze ontheffing kun je per zone aanvragen, maar je zou ook een landelijke ontheffing kunnen aanvragen. Let er wel op dat je deze landelijke ontheffing alleen kunt krijgen voor bijzondere voertuigen zoals een hoogwerker, betonpomp of brandweerwagen. Een overzicht van de bijzondere voertuigen kun je vinden op milieuzones.nl.

Milieuzone voor bestel- en personenauto’s

Er zijn tot nu toe 3 gemeenten die niet alleen een milieuzone hebben voor vrachtverkeer en bijzondere voertuigen, maar ook voor andere auto’s. Utrecht en Rotterdam hebben de zone ingesteld voor bestel- en personenauto’s. In Amsterdam komt er per 1 januari 2017 een zone aan voor bestelauto’s.

Checken in de Pro

De gemeenten mogen zelf bepalen waar ze de zone precies voor instellen. Niet gek dus dat er verwarring is rondom de milieuzones. De regels voor de verschillende zones zijn per locatie uitgewerkt in de Geodan Vergunningchecker Pro. Check voordat je gaat rijden even of je een ontheffing nodig hebt.