Verbouwing leidt tot verval van rechten
17 oktober 2017

Verbouwing leidt tot verval van rechten


Nieuwe regels kunnen gevolgen hebben voor een bestaande situatie. Zo kan het zijn dat je onder de nieuwe regels ineens een vergunning nodig hebt. Voor dit soort situaties bestaat overgangsrecht. Het overgangsrecht regelt welke regels – de nieuwe of de oude – voor bestaande bouwwerken gelden. Maar let op! Een verbouwing kan grote gevolgen hebben.

Een berging in strijd met het bestemmingsplan

In het verleden heeft de gemeente vastgesteld dat een berging op een perceel in strijd is met een bestemmingsplan. De berging voldoet niet aan de regels in het bestemmingsplan. De berging mag echter toch blijven staan, omdat hij onder het overgangsrecht van het bestemmingsplan valt.

Afmetingen berging wijken af van de regels

De eigenaar heeft een verbouwing uitgevoerd aan de berging. Hij heeft het dak vervangen en palen en spanten vernieuwd. De eigenaar heeft geen omgevingsvergunning aangevraagd voor deze verbouwing. Hiermee wijkt de berging wat betreft aard en omvang nog meer dan in het verleden af van de regels in het bestemmingsplan.

Verwijderen, anders boete

Nu de afwijking van het bestemmingsplan is vergroot, heeft de gemeente besloten een last onder dwangsom op te leggen. De last houdt in dat de eigenaar van de berging de gehele berging moet verwijderen. Als hij de berging niet verwijdert, dan moet hij aan de gemeente een boete betalen.

Oordeel van de rechter

De Raad van State heeft op woensdag 11 oktober uitspraak gedaan en de gemeente gelijk gegeven. Ondanks dat het overgangsrecht van toepassing is, had de eigenaar een vergunning moeten aanvragen bij de gemeente. Het overgangsrecht vervangt namelijk niet de benodigde vergunning. Dit betekent dat de eigenaar van de berging de gehele berging moet verwijderen.

Vergunningchecker Pro

Ga jij werkzaamheden uitvoeren, bijvoorbeeld het dak van een bijgebouw vervangen? Voorkom dat je het gebouw achteraf moet slopen omdat het niet aan de regels voldoet. Alle verplichtingen die je nodig hebt voor als je gaat bouwen staan in de Vergunningchecker Pro.