Privaatrechtelijke belemmering bij bouwen
07 februari 2019

Privaatrechtelijke belemmering bij bouwen


De Raad van State heeft eind december een uitspraak gedaan over privaatrechtelijke belemmeringen bij een vergunning voor bouwen in strijd met het bestemmingsplan. Wat was er aan de hand? Een man had een vergunning aangevraagd en gekregen om zijn huis te verbouwen. Hij wil het dak verhogen en uitbreiden aan de achterkant. Het gaat om een twee-onder-een-kapwoning. De buurman is het niet met de vergunning eens, hij vreest voor overlast. Een van zijn argumenten waarom de vergunning niet verleend mocht worden is dat er een privaatrechtelijke belemmering is voor de opbouw en uitbouw.

De belemmering

De belemmering waar de buurman op doelt is de schoorsteen in het midden van de twee-onder-een-kapwoning. Beide buren zijn samen eigenaar van de schoorsteen. Door de verbouwing moet de schoorsteen verhoogd worden. De buurman geeft aan dat hij als eigenaar geen toestemming zal geven om de schoorsteen aan te passen. Hierdoor kan volgens hem de verbouwing niet doorgaan.

De Raad van State

De Raad van State oordeelde eerder dat een vergunning die strijd oplevert met een bestemmingsplan niet verleend kan worden als er een privaatrechtelijke belemmering is. Die belemmering moet dan wel een overduidelijk een belemmering zijn. Dit is in elk geval zo als zonder verder onderzoek kan worden vastgesteld dat voor de bouw de toestemming van een ander nodig is en die ander die toestemming niet geeft en niet hoeft te geven.

In deze zaak kan de man nog naar de burgerlijke rechter. Die rechter moet nog beoordelen of de buurman een goede reden heeft om de verandering van de schoorsteen te weigeren. Omdat de burgerlijke rechter nog niet naar deze zaak heeft gekeken, is er nog geen overduidelijke privaatrechtelijke belemmering. Hierdoor mocht de vergunning voor de verbouwing gewoon verleend worden.

Doe de check!

Wil je weten aan welke wettelijke regels jij moet voldoen voor het uitvoeren van jouw project? Doe dan de check!

Wil je geen Vergunningen Update missen? Abonneer je dan gratis via deze website (links onderin).