Gemeenten innen soms ten onrechte leges omgevingsvergunning
04 januari 2017

Gemeenten innen soms ten onrechte leges omgevingsvergunning


Bij een bestemmingsplan ouder dan tien jaar hoef je geen leges te betalen voor je omgevingsvergunning. Wist je dat? Wanneer moet je eigenlijk wel leges betalen? En hoe hoog zijn de leges in de gemeente waar jij wilt bouwen?

Verouderde bestemmingsplannen

Op grond van de Wet ruimtelijke ordening moeten gemeenten elke tien jaar het bestemmingsplan herzien. Als de gemeente dit niet doet, vervalt de bevoegdheid om leges te heffen. In de praktijk blijkt dat gemeenten zich hier niet altijd aan houden.  

In de zomer van 2016 heeft een zeer oplettende varkenshouder uit Sint-Anthonis het onderwerp in de schijnwerpers gezet. De hoogste bestuursrechter heeft bepaald dat een aantal gemeenten niet bevoegd was leges te innen en dat de gemeenten deze moeten terugbetalen. Let hier dan ook goed op bij het aanvragen van je omgevingsvergunning.

Weigering aanvraag? Toch betalen!

Nog een punt waar je rekening mee moet houden bij het aanvragen van de vergunning. De leges hangen niet af van het wel of niet krijgen van de vergunning. Als de gemeente een vergunningaanvraag weigert, moet je toch betalen. Je betaalt namelijk niet voor de vergunning, maar voor het behandelen van de aanvraag en de kosten die daarbij worden gemaakt.

Hoogte van leges verschilt per gemeente

De kosten van leges variëren per gemeente en kunnen flink oplopen. Zo betaal je in de gemeente Teylingen voor de behandeling van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor bouwactiviteiten 2,53% van de bouwkosten en geldt er een minimum van € 125,00. In de gemeente Nieuwkoop betaal je 4,60% van de bouwkosten en geldt er een minimum van € 250,00. Je vindt de bedragen terug in de legesverordening van de gemeente.